fbpx

Meditatie

Tijdens het weekend of een dag beoefenen je  “self inquiry” dit is geïnspireerd op de instructies van Ramana Maharshi (1879-1950).

De meditatie bestaat uit 3 fasen:

  1. Het volgen van de korte pauze na de in- en uitademing
  2. Focus in het midden van de borstkast een vingerbreedte naar rechts
  3. Bij het gewaarworden van gedachten stellen wij de vraag “Wie ben ik”  of “Who am I”

Tijdens de meditatie zit je of op een kussen of op een stoel. Mijn ervaring is dat mediteren op een stoel net zo krachtig is. Meditatie op een stoel is beter geschikt voor mensen die niet gewend zijn op de vloer te zitten.

Ter ondersteuning van onze beoefening maken we ook gebruik van andere technieken zoals:

  • Begeleide wandelmeditatie
  • Dzogchen, meditatie met open ogen, open gewaarwording
  • Pranayama en concentratieoefeningen

We mediteren door onze gedachten te observeren zonder daar een oordeel aan te hechten. Dus zonder afwijzing en zonder een gedachten vast te houden. Dit wordt ook wel mindfulness genoemd.

Net zoals een spiegel, in de spiegel, zie je een vorm, maar de vorm wordt niet vastgehouden of afgewezen. Elk moment dat we mediteren kun je zien als een nieuw begin en een nieuw moment  niet terugkijkend op ervaringen uit het verleden. Niet vooruitkijkend naar de toekomst zonder plannen, boodschappenlijstjes etc.

Contact maken met je innerlijke leraar

De meditatie kun je zien als een transmissie, ik ben niet de leraar, de leraar ben je zelf. Ik help om je om contact te maken met die innerlijke leraar. Jij, alleen kan stilte ervaren en je bent eigenaar van je gedachten, op een achtergrond van stilte.

Wellicht dat je na verloop van tijd realiseert dat je niet je gedachten bent. Je leert zien dat in de meeste gevallen gedachten over verleden of toekomst gaan en zelden over dit moment. Door dit te beoefenen schep je openheid en ruimte.

Meditatie en begeleiding

De meditatie wordt begeleid door mij in alle stappen. Mocht je vragen hebben dan kun je die op papier stellen en vervolgens worden deze vragen tijdens de Q&A beantwoord.

Stress en meditatie

In ons bestaan kom je verschillende momenten van stress tegen zoals op het werk of in relatie met anderen etc. Vaak zijn we, tijdens die momenten niet bewust van onze gedragingen of onze repeterende gedachten die continue alles invullen zodat we blijven hangen in de toestand van stress.

Door te mediteren kun je naar je gedachten kijken en zien wat er werkelijk is. Op deze manier kunnen je wellicht iets veranderen aan de toestand. Te veel stress of continue stress kan leiden tot een diepe vermoeidheid, geen energie of zelfs een burn-out.

Meditatie en gedachten

Meditatie is de volledige omarming van dit moment zonder weerstand. Het gevolg is dat er meer ruimte is, ontspanning in je hoofd. Het geeft een gevoel van rust.

Zonder aan een gedachten vast te houden of weg te duwen. Door de gedachten te aanschouwen zonder erin mee te gaan, zie je dat gedachten oplossen. Dit leidt tot minder gedachten of minder vast zitten in gedachten. Vastzitten in gedachten kost heel veel energie.

Het kan voorkomen dat je wellicht een moment van bliss ervaart en vervolgens is er een gedachte. De kunst is dit te observeren zonder er een oordeel aan te hechten. Hetzelfde tijdens een vervelende gedachten is het de kunst om ernaar te kijken zonder erin te blijven hangen, zonder oordeel en zonder wegduwen.

Gedachten ontstaan en lossen op zomaar net zoals in Facebook je op een hartje klikt en vervolgens zie je een hartje verschijnen in beeld om vervolgens te vervagen en oplost.

Boek een meditatie-dag!

Op dit moment bied ik online lessen aan in meditatie en die kan je hier vinden: hier

of gewoon op de website onder het menu item online lessen.

WhatsApp WhatsApp us